Еколошка секцијаЦиљ рада Еколошке секције:
-да се упозна животна средина;
-утиче на изградњу свести о очувању животне средине и биодиверзитета;
-усвајање нових и проширење стечених знања о овим темама;
-сарадња међу професорима и ученицима, као и са друштвеном заједницом.

Задатак Еколошке секције:
развити код ученика знања и вештине које доприносе заштити и унапређивању животне средине уопште, као и побољшaвању квалитета услова за живот у локалној средини. Развој тимског рада и повезивање ученика.

Активности:
-учешће у реализацији пројекта Града Ужица Школе за лепши и чистији град;
-обележавање важних датума;
-акције у граду и околини (пошумљавање);
-популаризација принципа одрживог развоја.

Гледај, слушај, размисли

Veni, vidi, recycle (Youtube)
Еколошка секција вас позива да заједно размислимо о простору у коме живимо и од кога зависимо!

Људи су хумана бића, али управо се ради на новој дефиницији.Када посечете последње стабло, убијете последњу животињу, запрљате последњу реку, схватићете да се новац не може јести. Индијанска пословица

Све што смо урадили природи, стојички смо поднели.

Чланови секције са координатором Аном Ђуричић:АКТИВНОСТИ СЕКЦИЈЕ:- ЗЕЛЕНИ ЗАДАТАК -Поводом обележавања Дана планете – 22.априла, у школи смо реализовали тематске дане - Зелени задатак, од 20.до 29.априла, лепу и корисну активност у којој су учествовала сва одељења. Чланови Еколошке секције и професорка Ана Ђуричић су за часове одељењских заједница припремили задатак на тему енергетске ефикасности и одрживог развоја у заштити животне средине, Зелени задатак.

Сваки одељењски старешина је са својим одељењем урадио по један задатак. За задатке смо користили приручник за наставнике„Зелени задатак на сваком часу“ (Удружење наставника - Опстанак, издавач РЦУ Ужице). Урађене задатке изложили смо у холу школе, где су ученици и професори 28. и 29. априла могли да виде и ученичке презентације о алтернативним енергетским изворима, биоархитектури и хибридним аутомобилима. Ове презентације послали смо одељењским старешинама за још један час одељењске заједнице, у школи, или у Google учионици, по избору.

Ови тематски дани су идеја Тима за развој међупредметних компетенција и предузетништво.- РАДОВИ ЕКОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ-


- ЛЕПО ЈЕ ИМАТИ ТРЕНУТАК ЗА ОНЕ КОЈИМА ЈЕ ПОМОЋ ПОТРЕБНА -5. јун је, као Светски дан заштите животне средине, прилика да погледамо око себе, и у себе, да проценимо колико смо доброг урадили.
Овим поводом смо, традиционално, посетили Удружење особа са инвалидитетом нашег града. У сарадњи са овим дивним људима, у пројекту рециклаже пластике, прикупљамо чепове са флаша. Срећни смо, јер знамо да кроз ове активности чувамо природу, нафтне ресурсе, пружамо замену за скупи увозни гранулат од кога се производи пластика, помажемо да удружење оствари неопходна средства и развијамо емпатију и хуманост.
Ове посете нас радују. Из удружења одлазимо са посебним и драгоценим утисцима, богатији за пуно осмеха и захвалности.
Прикупили смо 33 балона чепова!
Мало више од прошле, а мање од следеће године.
Промени своје навике, укључи се и ти!

- АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА ГРАДА -Лепа вест из ТШ '’Радоје Љубичић” за све оне који желе да наш град буде чистији:

У суботу 26. маја ужички средњошколци реализовали су акцију чишћења града. У овој акцији учествовало је више од 40 ученика наше школе. Иницијатива је потекла од самих ученика, пре свега чланова еколошких секција. Ученицима се придружило и 9 професора наше школе.Сви су били мотивисани да покажу грађанима да није тешко бити фин.

Чистили смо центар града: простор око наше школе, главну улицу, трг , плато испред хотела , дечије игралиште иза трга, парк код библиотеке, и позоришта...били смо вредни. Било је посла и прикупило се пуно, на жалост.

Свесни смо да у нашем ужицу живе заједно и они који га прљају, који безобзирно бацају отпатке у траву, цвеће, на улице... И они који га чувају.

Којој групи ви припадате?

Наша школа припада заштитарима животне средине. Придружи нам се!

- ЗАГАЂИВАЊЕ ВАЗДУХА У УЖИЦУ -

ИНДЕКС КВАЛИТЕТА ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА – „ВРЛО НЕЗДРАВ”

Како живети под завесом смога?

- ИЗБЕГАВАТИ ДУЖЕ И ТЕШКЕ НАПОРЕ (осим учења)
- НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ ПОТРАГА ЗА ЧИСТОМ ПИЈАЋОМ ВОДОМ У ЈУТАРЊИМ И ВЕЧЕРЊИМ САТИМА
- НЕ ПРОВЕТРАВАТИ СТАНОВЕ, ЈЕР КОНЦЕНТРАЦИЈА ЧАЂИ НАЈЧЕШЋЕ 3 ПУТА ПРЕМАШУЈЕ МАКСИМАЛНО ПРОПИСАНЕ ЛИМИТЕ
- СТАРИМ ОСОБАМА ОРГАНИЗОВАТИ ЖИВОТ У КУЋИ
- ДЕЦА НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ИЗЛАЗЕ НАПОЉЕ
- ЗА ПОЧЕТАК НОСИТИ МАСКЕ, СКРЕНУТИ ПАЖЊУ, ЈЕР ИМАМО ПРАВО НА ЖИВОТ

- АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА И ДОНИРАЊА СТАРЕ ОДЕЋЕ-Позив ученицима и наставницима да се укључе у акцију прикупљања и донирања старе одеће 21. и 22. децембра 2017. године. Ове активности су део пројекта које је покренуло Стручно веће текстила уз подршку и сарадњу Школе и Еколошке секције.


Пројекат има циљ да упозна све ученике и наставнике наше школе са пословима рециклаже текстила у Ужицу, односно радом организације Женског центра и Сервиса за рециклазу" Retex", али и да их покрене и мобилише да донирањем одеће потврде улогу и значај заштите животне средине и бригу о људима којима је помоћ потребна.- СИДА (АIDS) -

Провери своје знање и упознај неке чињенице и заблуде о HIV вирусу - упитник.- ЈА СЕЛЕКТУЈЕМ, А ТИ? -Еколошка секција наше школе учествовала је током новембра и децембра у реализацији пројекта JA СЕЛЕКТУЈЕМ, А ТИ? удружења „Oпстанак“, који је подржало Министарство заштите животне средине.

Идеје водиље овог пројекта су:

- упознавање грађана Ужица са вишеструким еколошким, економским и социјалним ефектима селекције отпада;
- добијање информација о навикама наших суграђана и њиховим ставовима о селектовању отпада;
- подстицање мотивисаности за прихватање еколошког стила живота, неопходног у савременим, урбаним условима;
- развој еколошке свести и одговорности код људи различите старости и професија.

У оквиру пројекта еколошка секција наше школе учествовала је у четири акције:

- СВЕТСКИ ДАН ПЕШАЧЕЊА 15. ОКТОБАР -- ДАН ПЛАНЕТЕ -
ЗАШТИТА ВОДЕНИХ ЕКОСИСТЕМА И БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ У ЊИМААкција реализована у сарадњи са Удружењем риболоваца, а на идеју и уз помоћ проф Владимира Јовановића еколошкој секцији.

- ЗЕЛЕНО СРЦЕ -Спојили смо лепо, корисно, хумано и посетили Удружење инвалида. За њих у нашој школи сакупљамо пластичне чепове у оквиру реализације пројекта Зачепимо предрасуде. Селектујемо отпад, чистимо животну средину и помажемо особама са инвалидитетом.


- ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ -У сколпу обележавања Дана планете Земље, еколошка секција је посетила Регионалну депонију "Дубоко". Активно су учествовали у уређењу животне средине.

Ићи ћемо опет и радићемо опет!


- ПОШУМЉАВАЊЕ ВЕЛИКОГ ПАРКА -Многи су пре неколико година приметили болесне четинаре у Великом парку. Број оболелих биљака у међувремену се повећавао деловањем поткорњака. Због тога је велика површина морала бити искрчена. Град Ужице је 13.11.2015. организовао акцију пошумљавања овог дела Великог парка. У овој акцији учествовали су ученици основних и средњих школа.

То је прилика да се сетимо нашег суграђанина сајџије, заљубљеника и заштитара природе, Ристе Тешића. Он је на самом почетку 20. века предано радио на пошумљавању огољеног Забучја (бор, смрча, канадски јасен, багрем, родно воће...), подизању Великог парка и паркова испред Суда и цркве, где је посађена и ретка врста, мечја леска којом се познаваоци поносе.

И наши ученици се поносе, јер су учествовали у стварању ове шуме, а онај ко посади дрво иза себе оставља траг.


- СЕЛЕКЦИЈА ОТПАДА У ШКОЛАМА У УЖИЦУ И ТУЗЛИ У КОЈИ СМО СЕ УКЉУЧИЛИ -(Прелистајте извештај.)

Еко камп Сребреник, Тузла од 08.01.2014. до 12.01.2014. године! (Галерија слика)
Тек на издисају схватићемо шта смо удисали.


Отпад смањује квалитет животног простора, али је истовремено вредна сировина. Кључ за решење еколошке кризе налази се у човеку.

Чланови секције 2013/2014. године:

Владимир Ивановић,
Немања Бајчетић,
Мира Жунић,
Данијела Јовановић,
Јелена Јовановић,
Марија Милићевић,
Данијела Вуковић...

И наставник Ана Ђуричић - руководилац секције.
Пројекат примарне селекције отпада у школама Ужица и Тузле помогли: