Историјска секцијаЈеднодневни излет - Мачков камен, Текериш, Бања Ковиљача (Гучево)

25. септембар 2014. годинеДруштво историчара Ужица у сарадњи са Друштвом српских домаћина Ужица организовало је једнодневни излет на Мачков камен, Текериш, Бању Ковиљачу (Гучево) где су се одиграле прве и најкрвавије битке у 1914. години између аустроугарске и српске војске.

У овом родољубивом походу учествовали су ученици Техничке школе "Радоје Љубичић" и Ужичке гимназије са својим наставницима историје.

Пре поласка, пуковник, магистар историје и председник Друштва историчара Драган Крсмановић одржао је уводно предавање о Великом рату за све учеснике излета, 25.09.2014. у холу ТШ "Радоје Љубичић".


На Мачковом камену дочекала нас је густа магла, која је асоцирала на време битке. Она се док смо боравили на Мачковом камену разишла, чак је и прогрејавало сунце, а када смо се враћали она се поново навукла.
Пуковник Драган Крсмановић говори о битци на Мачковом камену:


На Мачковом камену је био дирљив сусрет са удружењем потомака ратника Великог рата из Пожаревца и Ниша.


Ученици ТШ "Радоје Љубичић": Катарина Терзић, Марија Милићевић, Марија Миловановић, Вања Мандић, Александар Варагић, Јасика Никола, Милија Љубојевић, Милица Радовић, Александар Николић, Илија Шуњеварић, Немања Бајчетић, професорком историје Снежаном Недељковић:


Ученици Ужичке гимназије са професорком историје Душицом Илић:


Успомена са Мачковог камена:


Поздравни говор на Текеришу одржао је и др Страјин Шуљагић потпредседник Друштва српских домаћина. Указујући на значај чувања традиције и сећања на славне предке, упутио је ученике на то да свако на свој начин може допринети националном и духовном опоравку свог рода.


Текериш је на све ученике оставио највећи утисак. Музеј у Текеришу посвећен Церској битци:


На Текеришу ученици су говорили стихове посвећене српским херојима Великог рата.
Војникова шантелија (шептелија) израсла из грла војника који је погинуо августа 1914, а што је откривено када је из земље израсла стабљика брескве коју је домаћин, на чијој је њиви изникла, хтео да пресади.


Велико интересовање ученика за овај излет указује на потребу да се понови и уврсти у планове будућих ђачких екскурзија.