Историјска секцијаЈеднодневни излет - Шумарице

19. октобар 2014. годинеУченици одељења IIIС4, заједно са наставницом историје Снежаном Недељковић, одељењским старешином Дубравком Глишовић и наставницом Славицом Савковић, посетили су Шумарице у знак сећања на један од највећих злочина немачке војске у II светском рату - стрељање у Крагујевцу од 19. до 21. октобра 1941. године.


Наставница историје је подсетила ученике на трагедију која се на том простору одвила пре више од 70 година. Повод за стрељање били су немачки губици које су имали 16. октобра у борби са четницима и партизанима. Немци су отпочели стрељање 19. октобра 1941. године у селима око Крагујевца, али како су сматрали да су стрељали мало људи, наставили су сутрадан да хапсе више хиљада грађана Крагујевца, међу којима је било више стотина ђака крагујевачких средњих школа. Наредног дана, 21. октобра, за само 7 сати, побијено је неколико хиљада мушкараца, жена и деце.

У време посете Шумарицама, одвијала се генерална проба музичко-сценског програма који је сачињен од делова из више од 30 поема и драма, које су написали домаћи и страни аутори, у оквиру манифестације "Велики школски час". Глумица Тања Бошковић је учинила велико задовољство учесницима овог излета тако што је одвојила део свог времена да се фотографише и упозна са сваким учеником.Током шетње Меморијалним парком "Крагујевачки октобар", посећени су споменици који се налазе у оквиру комплекса, остаци гробља из I светског рата, Шумаричко језеро, као и музеј "21. октобар" у коме се налази стална поставка везана за овај догађај. Кустос музеја је објаснила да је одсуство прозора на фасадама музеја симбол безизлазне ситуације у којој су се стрељани људи нашли. Такође, представила је и податке о стрељаним лицима који су скупљани више деценија.Потресени причом о овој трагедији, ученици су уписали своја размишљања у књигу утисака.Изузетно је важно обележавати овакве догађаје, развијати свест код ученика о тежини злочина и послати им поруку да овакве трагедије више никад и нигде не смеју да се понове.