Обележавамо Међународни дан бројаСваког 14. марта слави се Дан броја π и то почев од 1988. године, када је физичар Лери Шо предложио да се овој математичкој константи посвети празник. По англосаксонском начину записивања датума, где се прво записује месец па дан, 14. март је 3.14. што одговара приближној вредности броја π. Занимљиво, на овај дан је 1879. године рођен један од највећих светских умова - Алберт Ајнштајн.Број π дефинишемо као однос обима и пречника круга. Стари Грци су помоћу канапа мерили обиме разних кругова – на пример бачви како би израчунали колико вина у њих стаје – и кад год би их поделили дужином пречника, увек су добијали вредност броја π. Они су још тада схватили да су се срели са несвакидашњим бројем. Наиме, π је један од најпознатијих ирационалних бројева. Такви бројеви се не могу представити као разломак, а иза децималнoг зареза садрже бесконачно много цифара које се нижу без икаквог правила и понављања. Број π није само ирационалан, мистериозан је на још један начин – он је трансцедентан. То значи да не постоји алгебарска једначина за коју би π био решење. Најчешће се заокругљује на 3,14.Познат и под називима Архимедова константа и Лудолфов број, он се појављује у огромном броју једначина које описују природне појаве. Тако π одређује брзину којом падају кишне капи, начин на који се шири и скупља свемир и прелама светлост или вероватноћу нестајања живих врста.

Заљубљеници у овај број сматрају га „бројем Универзума“. Међу цифрама броја π, којих има бесконачно много, редом почевши од неког места, може се наћи било који коначни низ: датум рођења, матични број, број телефона. Подаци изражени у бројевима о свим људима на овој планети, сакривени су негде у запису броја π. Уколико се посети Сајт за претрагу броја π и у бело поље унесе комбинација цифара која, на пример, представља датум рођења, програм ће дати позицију тог датума и број понављања у првих 200 000 000 децимала броја π.

Амерички музичар Артур Џон Блејк се досетио како да математичку константу π преточи у музику. Сваки број од 0 до 9 је добио своју ноту. Послушајте како звучи ова "математичка" композиција.

На Дан броја π се традиционално у свету организује такмичење у памћењу децимала овог броја. Гинисов рекордер је Кинез Чао Лу, студент хемије, који је запамтио 67 890 децимала. Он се за овај подухват спремао 4 године. Децимале је рецитовао 24 сата и 4 минута. Да ли је то довољан изазов за тебе?

Преузми 1000 децимала броја π овде.
Ранији резултатиОбележили смо Дан броја π 14.03.2017. године трећим такмичењем по реду. Ове године је 14 такмичара било спремо да се надмеће и освоји једну од три USB flash меморије. Са пуно подршке и бодрења, овогодишњи победник није успео да надмаши општински рекорд, али је побрао симпатије свих присутних беспрекорним изговарањем 200 децимала.

  • 1. место: Ненад Милић, Техничка школа "Радоје Љубичић" - 200 децимала
  • 2. место: Тамара Чолић, Економска школа - 169 децимала
  • 3. место: Маја Шуњеварић, Техничка школа "Радоје Љубичић" - 143 децимале
Честитамо!

- Галерија слика -

Причали су о нама:
- "ТВ 5 - Ужице"


Други пут за редом смо 14.03.2016. године организовали такмичење у памћењу децимала броја π са циљем да промовишемо математику међу школарцима кроз упознавање овог невероватног броја. Са нешто мањим бројем учесника него претходне године, али у истом такмичарском духу, оборен је општински рекорд.

  • 1. место: Стефан Миросављевић, Техничка школа "Радоје Љубичић" - 360 децимала
  • 2. место: Тамара Чолић, Основна школа "Алекса Дејовић" - 233 децимале
  • 3. место: Немања Митровић, Основна школа "Алекса Дејовић" - 160 децимала
Честитамо победницима!

Писали су и причали о нама:
- "Блиц"
- "Блиц ТВ"
- "ТВ 5 - Ужице"
- "РТС - Ово је Србија" (прилог се налази на 12:50)

Наша школа 13.03.2015. године је одржала општинско такмичење у памћењу децимала броја π. У веселој атмосфери и са пуно концентрације, наших 25 такмичара је постигло запажене резултате.

  • 1. место: Стефан Миросављевић, Техничка школа "Радоје Љубичић" - 250 децимала
  • 2. место: Лука Терзић, Основна школа "Алекса Дејовић" - 236 децимала
  • 3. место: Митровић Немања, Основна школа "Алекса Дејовић" - 213 децимала


Погледајте комплетну ранг листу.